Η ιστορία πίσω από το «Key To The Highway»

Το «Key To The Highway» είναι ένα από τα πολλά μπλουζ τραγούδια με σκοτεινή προέλευση και διαμάχη για το ποιος ακριβώς έγραψε τους στίχους.

Αν και το τραγούδι συνδέεται με τον Big Bill Broonzy, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον πιλότο Charlie Segar  ο οποίος ήταν γνωστός ως «Key Wizard Supreme»  τον Φεβρουάριο του 1940. Λίγους μήνες αργότερα, ο Broonzy έπαιξε κιθάρα σε μια έκδοση του Jazz Gillum πριν γράψει τη δική του εκδοχή το 1941 (με τον Gillum να επιστρέφει τη μουσική χάρη και να παίζει φυσαρμόνικα σε αυτή την έκδοση). Και οι τρεις ισχυρίστηκαν ότι έβαλαν χέρι στην συγγραφική του τραγουδιού, αν και η ακουστική 8-bar-blues έκδοση του Broonzy (το πρωτότυπο ήταν 12-bar) έγινε εν τέλη η βασική εκδοχή.

Το τραγούδι μιλάει για έναν περιπλανώμενο bluesman που φεύγει από το σπίτι για να ταξιδέψει στις εθνικές οδούς μετά από τον χωρισμό του από την ερωμένη του. Ο Mance Lipscomb, ο οποίος κατέγραψε μια έκδοση στη δεκαετία του ’50, δήλωσε ότι η φράση «κλειδί στην εθνική οδό» αναφέρεται στα πόδια ενός ατόμου. Ο Broonzy είπε στον ιστορικό Studs Terkel ότι η μελωδία που χρησιμοποίησε ήταν αυτή που άκουσε για πρώτη φορά ως νεαρό αγόρι στο Αρκάνσας, έπαιξε στο banjo ενός θείου του. Ο Broonzy πιστώνεται ως συν-συγγραφέας (με τον Segar), και δήλωσε στο Terkel ότι όλοι οι μπλουζ συνθέτες πήραν τραγούδια και τα έκαναν δικά τους «αλλάζοντας τα λίγο».

Για το «Key To The Highway» πάντως, είπε: «Ναι, το έγραψα, ναι. Κατά κάποιο τρόπο θα πω ότι το έγραψα. και ο Charles Segar, ήταν και αυτός. »

I got the key to the highway
Billed out and bound to go
I’m gonna leave here runnin’
Because walkin’ is much too slow..

Give me one more kiss, mama
Just before I go
’Cause when I’m leavin’ here
I won’t be back no more

 

Εκτός από το βασικό θέμα των στίχων του, το τραγούδι εγκωμιάστηκε και ως «ύμνος των άστεγων» όταν η αρχική έκδοση του Broonzy εισήχθη στην Blues Hall Of Fame το 2010.

(Ο Broonzy πέθανε το 1958)

Μεταξύ των δεκάδων κορυφαίων μουσικών των μπλουζ που έχουν ερμηνεύσει το «Key To The Highway», είναι ο John Lee Hooker, ο BB King, ο Freddie King, ο Brownie McGhee και ο Sonny Terry, ο Buddy Guy και o Muddy Waters. Ωστόσο, παρά την φήμη του ως κλασικό μπλουζ τραγούδι, έκανε μόνο μια καταγραφή στο Billboard, το 1958, σε μια εκπληκτική έκδοση από τον Little Walter.

Ο μαέστρος της φυσαρμόνικας Little Walter προσάρμοσε το τραγούδι  στον ήχο των μπλουζ του Σικάγου, παίζοντας με ένα ταλαντούχο συγκρότημα που περιλάμβανε τον Otis Spann στο πιάνο, τον σεβαστό τραγουδοποιό Willie Dixon στο μπάσο και τον Muddy Waters στην slide κιθάρα. Η γοητευτική έκδοση του Walter έμεινε 14 εβδομάδες στα charts και επηρέασε πολλούς μουσικούς, όπως ο Keith Richards. Ο κιθαρίστας των Rolling Stones επέλεξε το κομμάτι ως ένα από τα τραγούδια τους στο BBC Radio 4 Desert Island Discs το 2015, λέγοντας: «Είναι ο κορυφαίος ρυθμός των blues από τον Little Walter. Αν είμαι σε ένα νησί έρημο, πού είναι ο αυτοκινητόδρομος; »

Οι Rolling Stones ηχογράφησαν μια εξαιρετικά αξιόπιστη εκδοχή του «Key To The Highway» στα Chess Studios το Νοέμβριο του 1964, αν και παρέμεινε ακυκλοφόρητη για χρόνια. Επιπλέον, στο άλμπουμ τους Dirty Work παρουσιάζεται ένα «κρυμμένο» κομμάτι με τον Ian Stewart να παίζει 30 δευτερόλεπτα από το τραγούδι, ενώ ο Keith Richards έπαιξε το τραγούδι ζωντανά με τον Eric Clapton.

Το «Key To The Highway» έχει εμφανιστεί σε διάφορα άλλα μουσικά είδη με την πάροδο των ετών (συμπεριλαμβανομένης της ακορντεόν εκδοχής του Clifton Chenier και της μπάντας της Dinah Washington). Αναμφίβολα μία από τις καλύτερες εκδόσεις είναι και αυτή του  Jimmy Witherspoon, με πανέμορφη συνοδεία σαξοφώνων από τον τζαζ γίγαντα Ben Webster.

Ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του «Key To The Highway» εμφανίστηκε σε ένα ροκ άλμπουμ ορόσημο από το 1970: το «Layla And Other Assorted Love Songs» των Derek And The Dominos. Το άλμπουμ διαθέτει ένα jam 9 λεπτών, καθώς ο Eric Clapton και ο Duane Allman παίζουν με όμορφες εναλλαγές στις κιθάρες.

Ο Clapton παίζει το τραγούδι πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ξεχωριστών ντουέτων με τον BB King και τους The Allman Brothers.

«Όταν ήμουν περίπου 14 ετών, είδα τον Big Bill Broonzy στην τηλεόραση και αυτό ήταν ένα απίστευτο πράγμα», δήλωσε ο Clapton στο περιοδικό Guitarist Magazine το 2003. «Αυτός ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης μπλουζ και αισθάνθηκα σαν να κοιτούσα στον ουρανό. Αυτό ήταν για μένα, και στη συνέχεια, όταν πήγα να εξερευνήσω τη μουσική του, το τραγούδι που πάντα ερχόταν πίσω σε μένα ήταν μια απίστευτη έκδοση του «Key To The Highway». Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο σκέφτηκα κάπως πως, όπως το «Crossroads», έτσι κι αυτό θα χαρακτήριζε ολόκληρο το ταξίδι του να είσαι μουσικός και ταξιδιώτης».

 

Πηγή: udiscovermusic.com

maxresdefault

Σχολιάστε